RSS

Верховна Рада 10 скликання починає свою роботу з порушення Законів України. Розслідування

августа 29, 2019

 

 

«Так надругаться над регламентом, – это надо иметь талант», – Дмитро Разумков, 24 липня в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

Працювати виключно за законом та регламентом. На відміну від папєрєдніків. Такі заяви неодноразово лунали з табору ЗЕ-команди.

Проте вже перший день роботи нової Ради ЗЕ-депутати можуть продемонструвати таланти глумитися над регламентом Верховної Ради. Для цього їм не потрібно робити надзусиль. Варто лише тупо йти за розпорядком, який визначила підготовча група.

Зверніть увагу на 12-16 пункти порядку денного. У них йдеться про призначення прем’єра та формування уряду. І лише далі у 19-20 пунктах формування комітетів Верховної Ради.

Це називається «па маєму хатєнію».

А тепер давайте подивимось як це передбачено за регламентом ВР. Тут варто нагадати, що регламент – це закон. І для органів влади діє принцип: робити лише те, що дозволено законом.

У регламенті ВР є така стаття 16-та «Послідовність розгляду питань на першій сесії новообраної Верховної Ради».

У цій статті визначається 11 пунктів, які мають в першу чергу розглядатися на початку роботи нової Ради.

Наведу тут ці 11 пунктів, бо не всі ЗЕ-нардепи могли дійти до цих норм регламенту у Трускавці.

 

Зверніть увагу на дві речі. Під номером 9 йде питання про комітети. Питання про призначення прем’єра та формування уряду серед 11-ти пунктів не згадуються.

У цій же 16-й статті передбачається, що Рада може змінити послідовність розгляду питань зазначеного переліку. Але немає норми, яка б дозволяля внести додаткове питання у перелік першочергових для розгляду на першому засіданні.

Простіше. Серед перших рішень нової Ради закон вимагає формування комітетів і не передбачає формування уряду.

Звичайно, таланти особливих ЗЕ-депутатів можуть дозволити порушити 16-ту статтю закон Регламенту ВР. Тобто спочатку призначити прем’єра, а потім сформувати комітети. Таку послідовність вже затвердила підготовча група.

Але в цьому випадку Рада порушить ще й процедуру призначення прем’єра. Бо 205-та стаття цього ж регламенту передбачає, що «кандидатура Прем’єр-міністра України попередньо розглядається на засіданні комітету, до предмета відання якого належить таке питання».

А підготовча група визначила, що 12-м пунктом у порядку денному є питання призначення прем’єра і лише 19-м пунктом – перелік і предмети відання комітетів.

От я собі не уявляю, як можна призначати прем’єра без сформованих комітетів, щоб це відповідало закону і регламенту. Але я ж не такий талановитий, як ЗЕ-юристи)

Тому усі охочі ЗЕ-нардепи порушити закон уже у перший день своїх повноважень мають тупо і мовчки йти за сценарієм голосування, який визначила підготовча група.

Мовчати на всі зашквари ЗЕ-команди Зе-депутати вже навчилися. Тепер новий рівень для їхніх талантів – натискати при цьому потрібні зелені кнопки.

Тут ще можна було б нагадати, що у передвиборній програмі партії «Слуга народу» була обіцянка «ми сформуємо професійний уряд» (з наголосом на «ми»). Але цим ЗЕ-кандидатам вже чесно пояснили, що у політичному плані вони ніхто. І до формування уряду вони ще не доросли.

Такими «політичними ніхто» ЗЕ-депутати і залишаться. Якщо і надалі будуть відмовчуватися у важливих питаннях. І тупо виконувати усі «па маєму хатєнію» більш талановитих ЗЕ-колег.

А можуть робити своє політичне ім’я уже у перший день роботи. Розпочати можна з дотримання норм закону та регламенту…

Олексій Братущак, Національне бюро розслідувань України

164 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям