RSS

Хроніки окупації. Наближена до Коломойського компанія почала імпорт електроенергії з Росії

октября 2, 2019

Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії.

Про це журналістам розповіли в операторі системи передачі НЕК «Укренерго», повідомляє Національне бюро розслідувань України.

У компанії нагадали, що відповідно до ст. 38 і 39 закону «Про ринок електроенергії» ОСП зобов’язаний надавати недискримінаційний доступ до перетину.

За даними агентства, 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ «Юнайтед Енерджі».

Верховна Рада 18 вересня 2019 року схвалила правку народного депутата Андрія Геруса до закону України «Про ринок електроенергії», дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами європейського Енергетичного Співтовариства.

Герус пояснив необхідність своєї правки поліпшенням конкуренції на електроенергетичному ринку країни, що може привести до зниження ціни на електроенергію для промислових споживачів.

Комерційний імпорт е/е в Україну з РФ в останній раз здійснювався в 2015 році за укладеним між «Укрінтеренерго» і «Інтер РАО» договору для подальшої її передачі в окупований Крим.

Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік поставок об’ємом до 1,5 ГВт. Надалі він не був продовжений.

Україна в 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, в 2015 році — 2,295 млрд кВт-год.

В останні роки комерційний імпорт е/е з РФ в Україну не здійснювався, були лише невеликі технологічні перетоки, пов’язані з паралельною роботою ОЕС України з енергосистемами суміжних країн (враховується за контрактами ДП «Енергоринок»).

169 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям