RSS

Верховний суд просить Зеленського ветувати його тоталітарний законопроєкт про скорочення суддів удвічі

октября 25, 2019

zel-bulava1-500×375мzel-bulava1-500×375

Верховний суд офіційно звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням ветувати його законопроєкт №1008 «про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Таке рішення ухвалив пленум суду 25 жовтня 2019 року, повідомляє пресслужба Верховного суду.

За повідомленням, голова Верховного суду Валентина Данішевська нагадала, що в день голосування Верховної Ради за цей документ суд подавав свої зауваження щодо нього.

«Ми не почули від міжнародних організацій іншої думки, крім тієї, що поспішне прийняття змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та окремих законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, необговорення цих змін фактично «ставить під сумнів надійність України як партнера ключових європейських інституцій», − цитує пресслужба Данішевську.

Голова ВС застерегла від «зазіхань на незалежність судової системи», якими зокрема загрожує і набуття чинності новим законопроєктом.​

«Валентина Данішевська додала, що відповідно до європейських стандартів незалежність суду – не привілей для суддів, а гарантія неупередженого суду для людей, гарантія для тих, хто шукає правду та справедливість у судах. Тобто боротьба суддів за незалежність – це не боротьба за самих себе, це боротьба за те, щоб судова система могла захистити права та свободи людей, забезпечити однакове застосування закону для кожної особи та отримання своєчасного і справедливого рішення», – йдеться в повідомленні.

Згідно з позицією Верховного суду, окремі положення законопроєкту можуть негативно впливати на втілення принципу верховенства права.

Ухвалений депутатами законопроєкт передбачає, серед іншого, що склад Верховного суду України скорочується із 200 до 100 суддів, кількість членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів – з 16 до 12.

16 жовтня 236 народних депутатів підтримали законопроєкт Зеленського №1008 щодо діяльності органів суддівського врядування у другому читанні. Це сталося попри застереження представників міжнародних організацій.

1 жовтня у своєму листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич повідомила, що законопроєкт №1008 передбачає широкомасштабні зміни, які можуть мати значні наслідки для незалежності судової системи.

3 жовтня посол ЄС в Україні Матті Маасікас також повідомив, що Європейський союз поділяє занепокоєння Ради Європи через проєкт судової реформи президента Зеленського.

131 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям