RSS

Мафіозі Бахматюку і його спільнику Мальцеву офіційно оголосили підозри

ноября 16, 2019

Національне антикорупційне бюро повідомило власнику VAB Банку Олегу Бахматюку та ексголові правління фінустанови Денису Мальцеву про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком.

Про це йдеться на сайті НАБУ, повідомляє БанкІск.

Підозру оголосили 13 листопада 2019 року.

Оскільки місцезнаходження Бахматюка і Мальцева наразі не встановлено, письмові повідомлення про підозру надіслані поштою житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації підозрюваних.

Таким чином, коло підозрюваних у заволодінні кредитом НБУ зросло до 10: восьми особам, серед яких чинні та колишні посадовці НБУ, VAB Банку та низка приватних компаній, афілійованих із власниками «ВіЕйБі Банку» про підозру повідомлено 11-12 листопада.

11-12 листопада 2019 року детективи Національного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили 8 особам про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Серед підозрюваних – Олександр Писарук, який у 2014—2015 роках працював першим заступником голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої і відповідав за банківський нагляд, а зараз є головою правління Райффайзен Банку Аваль.

Обвинувачення клопотатиме про арешт Писарука з альтернативою внесення 30 млн грн застави.

Серед інших підозрюваних:

ексдиректор Генерального департаменту банківського нагляду;
колишній в.о. начальника управління НБУ по м. Києву та Київській обл.;
ексголова спостережної ради ПАТ «ВіЕйБі Банк»;
ексзаступник голови правління ПАТ «ВіЕйБі Банк»;
три посадові особи приватних компаній, пов’язаних з бенефіціарними власниками ПАТ «ВіЕйБі Банк»;

У жовтні 2014 року Нацбанк виділив «ВіЕйБі Банку» стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. ВіЕйБі належав власнику аграрного холдингу «Укрлендфармінг» Олегу Бахматюку.

В листопаді 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Рішення про ліквідацію фінустанови ухвалене в березні 2015 року.
НАБУ почало розслідувати справу Бахматюка в жовтні 2016 року.

Коли слідчі вийшли на фінішну пряму, генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію.

Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у «ВіЕйБі банку» зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

12 листопада власник аграрного холдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк заявив, що планує повернутися в Україну і пропонує поетапно погасити 8 мільярдів гривень боргів належним йому і виведених з ринку банків VAB Банк і «Фінансова ініціатива» і внести 500 мільйонів гривень гарантійного внеску.

102 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям