RSS

Про необхідність моніторингу згортання крові та порушення фібринолізу у хворих на COVID-19

апреля 9, 2020

«Він був молодим і займався спортом. Коли захворів на коронавірус, його намагалися врятувати…».
«Який патологоанатомічний діагноз? Розтин робився?», — тепер завжди питаю я, коли бачу таке трагічне повідомлення про передчасну смерть хворого на COVID-19.

Відомо, що інфекція, що викликається вірусом SARS-CoV-2, може протікати як безсимптомно або в легкій формі, так і у важкій формі з ризиком смерті.
Я подивився на деякі опубліковані закордонні дослідження щодо основних ускладнень коронавірусної хвороби та побачив, що основною причиною смерті є дисеміноване
внутрішньосудинне згортання — воно діагностоване на розтині у 71 % загиблих!
Водночас гострий респіраторний дистрес-синдром займає друге місце серед причин смертності — він буває у 15% до 33% летальних випадків. Трете місце — це гостра серцева недостатність від 7% до 20% смертей.
Судячи з публікацій в українських медіа вітчизняні лікарі основну увагу приділяють профілактиці та лікуванню важкої пневмонії з гострим респіраторним дистрес-синдромом. Для цього застосовується штучна вентиляція легень та екстракорпоральна мембранна оксигенація.
Водночас, дисеміноване внутрішньосудинне згортання є найбільш поширеним та смертельним у COVID-19, але цьому ускладненню приділяють менше уваги, про що свідчить висока смертність.
ДВЗ-синдром (дисеміноване внутрішньосудинне згортання, коагулопатія споживання, тромбогеморрагічний синдром) — це патологічний неспецифічний процес, що характеризується утворенням дисемінованих тромбів (фібрину, еритроцитарних і гіалінових) в судинах мікроциркуляторного русла в поєднанні з порушенням згортання крові, що приводить до множинних масивних крововиливів.
Небезпека ДВЗ-синдрому у тому, що він може перебігати БЕЗСИМПТОМНО або у вигляді гострого розвитку коагулопатії!
У клінічному перебігу ДВЗ-синдрому вирізняють:
1 стадія — симптоми основного захворювання та ознаки тромбогеморагічного синдрому (з переважанням проявів генералізованого тромбозу), гіповолемія, порушення метаболізму;
на 2-й стадії з’являються ознаки поліорганного пошкодження і блокади системи мікроциркуляції паренхіматозних органів, геморагічний синдром (петехіально-пурпурний тип кровоточивості);
на 3-й стадії до зазначених порушень приєднуються ознаки поліорганної недостатності (гостра дихальна, серцево-судинна, печінкова, ниркова, парез кишечнику) і метаболічні порушення (гіпокаліємія, гіпопротеїнемія, метаболічний синдром за змішаним типом (петехії, гематоми, кровотечі із слизових оболонок, масивні шлунково-кишкові, легеневі, внутрішньочерепні та інші кровотечі, крововиливу в життєво важливі органи);
на 4-й стадії (при сприятливому результаті) основні вітальні функції та показники гемостазу поступово нормалізуються.
Прогноз для хворого сприятливий лише на 1 і 2 стадії при наявності адекватного лікування; сумнівний на 3; і летальний на 4.
Тому дуже важливою для збереження життя хворого є вчасна діагностика згортання крові та порушення фібринолізу, експрес-діагностика порушення гемостазу.

показник норма 1 фаза 2 фаза 3 фаза 4 фаза
час згортання 5-12 менше 5 5-12 більше 12 більше 60
лізис згустку немає немає немає швидкий згусток не утворюється
число тромбоцитів 175-425 175-425 менше 120 менше 100 менше 60

Лікування можливе лише у стаціонарі. Це негайне переливання мінімум 1 літра свіжозамороженої плазми протягом 40-60 хв, гепарину внутрішньовенно у початковій дозі 1000 од/год за допомогою інфузомату або краплинно (добова доза гепарину потребує уточнення після аналізу коагулограми). Купірування шоку: інфузії кровозамінників, глюкокортикоїдів, наркотичні анальгетики, допамін. Антиагрегантна терапія: аспірин (ацетилсаліцилова кислота). Активація фібринолізу: нікотинова кислота, плазмаферез. Інгібітори протеолітичних ферментів: контрикал.

COVID-19 — це нова раніше невідома людству смертельна інфекційна хвороба. Тому дуже важливим є вивчення передового досвіду закордонних лікарів у діагностиці причин смерті та купірування у хворих ДВС-синдрому на 1-2 стації.

2 квітня 2020 року МОЗ України опублікував ПРОТОКОЛ «НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ (COVID-19)»
https://moz.gov.ua/uploads/3/19829-protokol.pdf
Вважаю необхідним розширити та доповнити цей протокол МОЗ необхідністю постійного моніторингу згортання крові та порушення фібринолізу у хворих на COVID-19 , протоколом лікування дисемінованого внутрішньосудинного згортання.

Бережіть себе!
Нагадую, що слід виходити на вулиці тільки у разі крайньої необхідності, одягнувши маску або респіратор класом не нижче N95 або FFP2, одноразові рукавички та окуляри, які захистять слизову ока.
https://sprotiv.org/70765

Ніколи не займайтеся самолікуванням та одразу звертайтесь до сімейного лікаря, коли відчуваєте симптоми застуди.

Робіть репост, якщо ви залишаєтеся дома та не порушуєте карантин.

Україна переможе!

Вірю. Знаю. Зможемо!

#Язалишаюсявдома #StayHome #coronavirus

 

 

Вадим Гладчук, фейсбук

128 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям