RSS

Хто злив «Странє» компромат на «велике крадівництво» Зеленського?

декабря 9, 2020

За даними «Наших грошей», бенефіціаром зливу скандальної інформації про підробку «Онуром» тендерних документів став… голова Укравтодору Олександр Кубраков. Навіщо йому мочити колегу по картелю, тим більш того, який користується особистою підтримкою президента Володимира Зеленського? Вмощуйтесь зручніше)))

Рік тому Укравтодор провів тендер на ремонт трьох ділянок траси М-05 Київ-Одеса. Оскільки ремонт проводиться на гроші Європейського банку реконструції і розвитку, то процедура закупівлі була повністю виведена з «Прозорро» і проведена клерками Укравтодору за правилами ЄБРР – заявки на паперових документах і мінімум інформації у пабліку. Жодних даних про вартість будматеріалів немає, оприлюднено лише перелік учасників тендеру з їх стартовими і остаточними заявками.

Торги виграв турецький «Onur taahhut» з пропозицією 65 млн євро, це близько 2 мільярдів гривень на наші гроші (без урахування ПДВ, але з урахуванням 5% резервної страхової суми).

Але чиновники ЄБРР і Європейського інвестиційного банку звідкись дізнались, що компанія  «Онур» ніби внесла зміни у свою тендерну пропозицію після її подання, замінивши в ній одну сторінку – там де була прописана ціна. І пропозиція «Онуру» стала не другою, а першою на тендері, обігнавши свого заклятого товариша по картелю «Автомагістраль-Південь» всього на 140 тисяч євро, або 0,2%. Тобто в результаті чесної конкуренції мав би бути інший переможець.

Скандал трапився на початку листопада, коли «Страна.уа» оприлюднила лист ЄБРР з претензіями до Укравтодору. Європейці повідомили, що НАБУ вже веде розслідування та поставили вимогу – прямо зараз усунути від будь-яких «європейських» процедур чотирьох працівників Укравтодору, що були причетні до скандального тендеру: директора ДП «Укрдорінвест» Олену Криворучко, начальнику відділу забезпечення закупівель «Укрдорінвесту» Артура Аблова, а також Олексія Климчука і Бориса Пономаренка з самого Укравтодору.

«Наші гроші» отримали від джерела в Укравтодорі жовтневий лист Кубракова до ЄБРР, у якому він підтверджує, що був чудово обізнаний про претензії європейців, та повідомив про виконання їх вимоги – заміну замішаних у скандалі клерків: «Координатором реалізації спільних з ЄБРР Проєктів залишаюся я особисто, а тимчасово визначеними контактними особами, до врегулювання вищевказаної ситуації, будуть головний фахівець Укравтодору Валентина Полякова ([email protected]) та заступник директора ДП «Укрдорінвест» Віктор Марцінишин ([email protected].

При цьому Кубраков наголосив, що поки що ніхто з замішаних у скандалі клерків не сидить у тюрмі, і взагалі є презумпція невинуватості. Але наголосив – і відразу прибрав зашкварених клерків. А після цього, за даними джерела, ще й злив листа від ЄБРР на «Страну» для дискредитації «Онура».

Справа в тім, що з укоріненням Зеленського в темі Укравтодору саме турецька компанія стала для картелю головним болем. Користуючись давніми особистими стосунками з Зеленським, родина Четенджевізів стала чимось накшталт «государєва ока» в Укравтодорі, яке має бути в курсі всіх дій Кубракова і його босів з Офісу президента – Єрмака, Шефіра, Тимошенка. Звісно, що незалежне джерело інформації завжди загрожуватиме особливо жадібним картелістам, які від мільярдних прибутків банально втрачають землю під ногами, і починають рубати маржу в таких розмірах, що загрожує прорвати плотину народного гніву у розпал пандемії.

Саме тому, на думку джерела «Наших грошей», у Кубракова і вирішили вбити двох зайців одним зливом.

По-перше, знову ще трошки зашкварити «Онур» в очах Зеленського, аби він мав менше довіри своїм конфідентам. Раніше особисті медіа-партнери Кубракова із «Стоп корупції» оприлюднили дані про «готельний» зв’язок «Онура» з Зеленським, чим зробили турків трохи токсичнішими для президента, якому тепер стає ще більш некомфортним фігурування у одному реченні з Четенджевізами.

По-друге, перемогу у тендері «Онур» вкрав не у кого-небудь, а у «Автомагістралі-Південь». Це самий жадібний член картелю, який цього року «в одно горло» забрав чверть усіх(!) підрядів Укравтодору на будівництво та ремонт доріг вище середнього. Тому мотив помсти – теж присутній. Зрештою, купа абсолютно провладних експертів вже півроку носяться з ідеєю локалізації в дорожніх ремонтах, яка має полягати в унеможливленні використання спецтехніки, яка ввезена в Україну на умовах тимчасового розмитнення. А найбільшим бенефіціаром цієї схеми мінімізації податків є саме «Онур». І оскільки на долю турків зараз приходиться близько 15% ремонтних підрядів, то дерибан їх частки принесе багато зисків іншим гравцям. Найбільшим з яких є… дивись вище)))

Юрій Ніколов, nashigroshi.org, Національне бюро розслідувань України

205 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям