RSS

Журналісти знайшли активних юзерів офшорів серед друзів Януковича. Розслідування. Прізвища

апреля 7, 2016

ofshor-putin-Poroshenko1

 

У “панамських документах” фігурують Азаров-молодший та Іванющенко, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Журналістське розслідування щодо активів світових лідерів у офшорних зонах “Panama Papers” викрило компанії друзів екс-президента України Віктора Януковича.

Як з’ясували журналісти, син екс-прем’єра Миколи Азарова Олексій у 2012 році заснував 26 компаній на Віргінських островах в той час, поки сам Микола Янович прем’єрствував. Серед компаній Азарова-молодшого була компанія-хаб Lazonby Group Holdings Ltd, якою керувала компанія Bridgewaters, що спеціалізується на управлінні фінансами та зареєстрована на Острові Мен, пише The Guardian.

Санкції з Олексія було знято у січні 2015 року, тож його офшорні рахунки, які розміщені у банках Швейцарії та Кіпру, розморожені. The Guardian пише: “Критики кажуть, що Порошенко не квапиться розслідувати справи друзів Януковича, оскільки побоюється, що не виборе другий строк президентства, і союзники Януковича можуть повернутись”.

Інша близька до Януковича особа, яка фігурує у розслідуванні як власник офшорних компаній – Юрій Іванющенко. Євросоюз та Швейцарія наклали арешти на статки екс-регіонала. Та дружина Іванющенка Ірина вказана у документах власником компанії Ireton Commercial Ltd, зареєстрованої на Віргінських островах. А його син Арсен володіє Skyrose Group – компанія, яка має частку у ринку “7 кілометр” під Одесою.

Місцеперебування Іванющенка нині невідоме. В електронних листах департаменту нагляду Mossack Fonseca є дані про негативні відгуки щодо екс-депутата. Зокрема, там є скарги, що Іванющенко був кримінальним босом у 1990-х роках та мав зв’язки з українськими кримінальними угрупуваннями, а також мав стосунок до формування та фінансування “груп молодих людей”, які в 2014 році викрадали, били та вбивали лідерів протестів на Євромайдані.

The Guardian звернулась за офіційними коментарями до Азарова-молодшого та Іванющенка, проте відповіді не було.

Нагадаємо, що з компанії Mossack Fonseca “витекли” документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох – президента Петра Порошенка, екс-прем’єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захура – британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

931 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям