RSS

Врятувати Фірташа — 2. Як САП ”зливає” докази

марта 27, 2018

Firtash-Yanuk1-500x349

Справа Фірташівського «Запорізького титано-магнієвого комбінату» (ЗТМК) тягнеться в судах уже 1,5 роки і є чудовим прикладом того, як у цій країні хоронять кримінальні справи навіть із залізобетонною доказовою базою.

Цього тижня у Запоріжжі відбудуться декілька судових засідань у справі «фірташівського» директора ЗТМК Володимира Сивака. Ми вже неодноразово писали про затягування справи прокурорами САП та її перекидання із суду в суд.

Але те, що відбувається в суді зараз, можна навіть без юридичної освіти пояснити дитині одним словом – «бєспрєдєл».

Отже, НАБУ звинувачує директора «ЗТМК» Сивака у розтраті майже 500 мільйонів гривень, які мали бути витрачені на модернізацію підприємства, а пішли – «на користь третіх осіб».

Одним з головних доказів того, що гроші були витрачені не на ЗТМК, а перераховані іншим особам, є банківська виписка. І тут проблема – Спеціалізована антикорупційна прокуратура не надає банківські виписки по рахунку ТОВ «ЗТМК» у Надра банку, що підтверджують виведення Сиваком 492 мільйонів гривень, призначених на модернізацію підприємства.

Без цього доказу визнати винним директора «ЗТМК» у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину та конфіскувати його майно буде неможливо.

Судити людину за виведення коштів без доказів їх перерахунку – це те ж саме, що й судити наркоторгівця, не маючи основного доказу – наркотиків. Якщо антикорупційна прокуратура не надасть цього ключового доказу – це свідчитиме «злиття» справи. Фактично тоді судити менеджера Фірташа не буде за що.

Річ у тому, що у 2015 році, коли справу розслідувала ще поліція – ці банківські виписки були вилучені з порушенням термінів. Саме тому суд не взяв цей наданий прокурорами доказ до уваги. Слідчі поліції мали отримати виписки до моменту закінчення строку дії ухвали суду – до 23 листопада 2015 року, оскільки судова ухвала, що надавала дозвіл на отримання цих документів, була винесена 23 жовтня 2015 року і діяла один місяць. Слідчі ж поліції чи то випадково, чи навмисне – взяли в банку документи пізніше. І тепер вони через порушення процедури суд визнав ці докази недопустимими.

Тим не менше, відповідно до закону, цю проблему може виправити прокурор САП. Сам прокурор у ході судового розгляду може повторно затребувати виписки по цьому рахунку. Але Ольга Ярова, яка веде справу не поспішає в цьому. На останні судові засідання, які мали відбуватися 3 дні підряд (5, 6 та 7 березня), щоб пришвидшити розгляд справи вона приїхала не підготовлена. І це не жарт. Вона попросила суд перенести розгляд справи в суді, щоб показати якісь додаткові докази стороні захисту, які 1,5 роки розгляду справи їм так і не передавала. І це в той час коли адвокати були готові до суду.

Станом на сьогодні прокурори САП так і не попросили суд повторно витребувати ці банківські виписки.

Нагадаю, що «ЗТМК» володіють держава через Фонд Держмайна (51%) і Фірташ через кіпрську компанію «Tolexis Trading Ltd» (49%). Фірташ отримав свою частку комбінату тому, що обіцяв вкласти у розвиток унікального комбінату понад $110 млн. Інвестиції та модернізація були в основі договору про заснування. Однак Фірташ поставив на чолі підприємства своє керівництво, і більшість з грошей пішли не на модернізацію, а в оффшори.

Скандальну справу щодо «ЗТМК» розпочала поліція ще у 2015 році, а потім передала її в НАБУ.

Після того як НАБУ завершило досудове розслідування, САП усупереч закону скерував справу до Печерського суду. Останній через 8 місяців сказав, що справа не є у його підслідності і відмовився її вести. Про що ми публічно попереджали САП.

Згодом справу передали до Заводського районного суду Запоріжжя. Перше підготовче засідання відбулось лише у листопаді 2017 року. Увесь цей час Сивак і далі керував держпідприємством, бо навіть не відсторонений від посади, а Фірташ продовжував збагачуватися на комбінаті.

Затягування розгляду кримінальної справи зіграло на користь компанії Фірташа, яка є співвласником «ЗТМК». З листопада 2016 господарський суд розглядає справу за позовом ТОВ «ЗТМК» до «Tolexis Trading Ltd» щодо виконання умов заснування підприємства та все ж таки модернізації виробництва підприємства.

Натомість адвокати газового олігарха намагаються довести, що ніякої розтрати не було і Фірташ виконав перед державою всі умови, на яких купував частку комбінату. А отже, є його законним і добросовісним співвласником. Розгляд справи зупинили до травня 2018.

Крім того, незрозумілі рішення прокурорів САП призвели до того, що директор ДП «ЗТМК» Володимиру Королькову, у змові з яким Сивак виводив гроші, вдалося втекти з України до Кіпру.

Схоже, що справу Сивака планують так само по тихому злити. І якщо цього тижня прокурори САП не вживатимуть заходів для надання одного з ключових доказів – ніхто так і не понесе відповідальність за виведені 500 мільйонів на модернізацію комбінату.

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, Національне бюро розслідувань України

252 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям