RSS

Торік найкращий результат показав рідний банк Порошенка — Міжнародний інвестиційний банк

февраля 13, 2015

Poroshenko-Petro8

 

 

У 2014 році три банки продемонстрували вражаючі темпи зростання на фоні падіння банкового ринку, пише Юрій Вінничук на сайті «Інсайдер».

«Міжнародний інвестиційний банк», який належить президенту України Петру Порошенку, тільки за три квартали 2014 наростив активи в півтора рази. За ростом активів банк Порошенка вийшов на четверте місце по всій банківській системі. Швидше, ніж МІБ, ріс тільки банк «Михайлівський», банк «Альянс» і «Розрахунковий центр».

При цьому, більша половина його активів номіновані у валюті. Портфель валютних депозитів фізичних осіб в МІБі виріс за рік на 25%, гривневих – на 47%. Хоча ставки по депозитам, як в доларах так і в гривні, одні з найнижчих по ринку.

«Авант-Банк» в 2014 році також став лідером за темпами приросту валютних депозитів – 50%, або на $17,6 млн. Портфель гривневих депозитів знизився на 3,6%.

«Авант-Банк» пов’язаний з колишнім генеральним прокурором Віталієм Яремою. Зокрема, один із співзасновників банку Олексій Савченко був помічником Яреми, коли той був депутатом. Сьогодні Савченко – депутат від БПП. Помічником голови правління банку в 2012 році був син Яреми – Валерій, який зараз очолює один з департаментів Державної реєстраційної служби.

На 18% до 441,4 млн грн зросли активи «Банку Авангард», який належить групі ICU, колишнім акціонером якої була голова НБУ Валерія Гонтарева. Прибуток цього банку в минулому році становив 14 млн грн.

Сьогодні група ICU наполягає на тому, що компанія немає відношення до Гонтаревої.

«З моменту заснування групи Гонтарева була одним з трьох рівноправних партнерів. Валерія Гонтарева, Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко володіли однаковою кількістю акцій холдингової компанії групи ICU. Напередодні свого призначення главою НБУ, а саме 16 червня 2014, Гонтарева продала свою частку у групі», – заявляє прес-служба компанії.

Найбільша динаміка відтоку валюти спостерігалася в банках з російським капіталом. Так з «ВТБ Банку» вкладники винесли за рік $273 млн, або 65% валютного депозитного портфелю. «Сбербанк Росії» втратив $730 млн (-56%), а «Промінвестбанк», що належить «Внешэкономбанку» – 38% валютних депозитів фізосіб.

Нацбанк протягом 12 місяців вивів з ринку більше 30 банків. Портфель гривневих депозитів в 2014 року в українських банках скоротився на 55 млрд грн – до 199 млрд грн. Валютних на – на $9 млрд.

2 570 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям