RSS

#Порошенко бреше про свої офшори, — співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності Дрю Салліван

июня 27, 2018

Poroshenko-ofshori1

 

Співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності Дрю Салліван звинуватив Петра Порошенка та його юристів у брехні, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це він написав у Twitter, коментуючи розслідування навколо документів Panama Papers.

«Порошенко і його юристи роками відверто брешуть про його спроби контролювати „імперію солодощів“ і ухилятися від податків через офшори», — написав він.

На думку Саллівана, «успішний бізнес формує кепських лідерів», тому що вони не можуть відмовитися від справи, яку будували все життя.

 “Найсмішніше, що вони навіть в цьому (брехні — ред) погані. Їх знову і знову на цьому ловлять. Ну просто клоуни якісь”, — заявив Салліван.

«Я не прихильник президентів, які добре брешуть. Схоже, що вміння погано брехати не змінює ставлення до наших лідерів», — додав він.

У матеріалі Центру дослідження корупції й організованої злочинності (OCCRP) йдеться про те, що за кілька днів до публікації «панамського архіву» кіпрські юристи Порошенка просили адміністраторів з юридичної фірми Mossack Fonseca внести термінові зміни до документів офшорної компанії президента.

Зокрема, юристи компанії Prime Asset Partners наприкінці березня 2016 року намагалися вивести Петра Порошенка з власників компанії, передавши його акції українському фонду.

У президента на це відповіли, що державні слідчі органи Британських Віргінських Островів не застосовували жодних заходів щодо компанії Порошенка Prime Asset Partners.

Також у звіті OCCRP наводяться факти про те, що адвокати Mossack Fonseca просили додаткову інформацію про Prime Assets Capital. Зокрема, нотаріально завірену копію директора фонду в той час — батька президента Олексія Порошенка.

Документи з нового витоку Panama Papers також вказують на те, що в лютому 2016 року українця Сергія Зайцева призначили директором Prime Asset Partners, компанія BRO Poroshenko.

Стверджують, що Зайцев — старий університетський друг Порошенка і він займав пост заступника директора «Рошена» протягом останніх 20 років. Він також був призначений керівником компаній Порошенка на Кіпрі і в Нідерландах.

Як повідомлялося, Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак «у зв’язку з відсутністю покупців» 14 січня 2016 року президент заявив, що передав свою частку у корпорації «Рошен» у незалежний «сліпий» траст.

На початку квітня вибухнув міжнародний скандал, пов’язаний із офшорами, у якому засвітився й Петро Порошенко.

У рамках проекту «Центр із дослідження корупції й організованої злочинності» (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про відкриті в офшорних юрисдикціях компанії представників світової еліти («Panama papers») було оприлюднено інформацію, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є Порошенко.

Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка у свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

В опублікованій інформації вказувалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для анонсованого президентом продажу його частки у групі «Рошен».

Після цього юридичний і фінансовий радники Порошенка повідомляли, що трастовий договір було підписано 14 січня 2016 року, і однією з його сторін виступила компанія Prime Asset Partners Limited (BVI).

Сам Порошенко стверджував, що створення компанії в офшорах було необхідне саме для передачі його активів у «сліпий траст» – і це була вимога Rothschild Trust. Президент запевняє, що ці його дії були прозорими і не для мінімізації податкового навантаження.

Корпорація «Рошен» – один із найбільших в Україні виробників кондвиробів, включає Київську, Кременчуцьку (Полтавська обл.) кондитерські фабрики, два виробничі майданчики і масло-молочний комбінат «Бершадь молоко» у Вінницькій обл., два виробничі майданчики в Липецькій області РФ, Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).

155 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям